Dec 21, 2010

TV MALAYSIA OR INDONESIA??





VS





kalau di lihat dr segi pembikin drama kat malaysia ni
rasanya kita ni masih lg mempunyai idea2 yg bernas
cerita2 dr pembikin drama kat malaysia ni pon msh blom ketandusan idea
cuma yg pliknya, di mana perginya drama2 diorang semua??
xkan kita kat malaysia ni dah xde pembikin drama yg baik?
persoalan tu msh lg bermain di minda aku.
mana tak nye, tekan tv3 sinetron indonesia, bkk astro pon sama sinetron indonesia
tv1 plak kekurangan drama tp lbh kepada informasi
tp xpe lah kurang2 rakyat malaysia ni dpt informasi
tp aku x fhm knapa kita nk bangga sgt dgn crita2 dr indonesia
sedangkan crita kita sendiri lg bagus
kalo di lihat dr segi mutu crita, semuanya lengkap
semuanya sama level dgn crita dr seberang tu.
kadang2 kita sendiri xfhm bahasa mereka,
crita mereka pon byk ke arah unsur2 tahyul
di mana kalo ade kanak2 yg tgk mungkin akan mempengaruhi minda mereka.
mmg, bkn crita malaysia ni xde yg tahyul, tp sekurang2nya,
msh blh di fahami melalui bahasa dan jln crita.






VS








plot utk sinetron indonesia pon kalo di lihat,
semuanya sama je.
kisah cinta, rebut harta, darjat,
so sama je dgn kisah malaysia. buat pe nk amik jauh2 
sedangkan malaysia sendiri ade crita yg lbh menarik.
plakonye xde la sehebat mana nk di bandingkan dgn plakon malaysia.
kita ade yk bakat2 baru,
knapa kita nk membazirkan bakat2 yg kita ade.
kalo nk di pk dr segi kos, mmg murah
tp adekah ia berkualiti utk tatapan rakyat malaysia?
kalo kita tgk skunk ni, sy amik contoh cerita Adamaya,
plot crita lbh menarik, plakon pon hebat.
nak mencari crita yg unik??
kita blh tgk crita Seribu Kali Cinta !!
kisah yg menarik yg lain dr lain.
kita nak bersaing dgn filem luar tp kita sndiri xnk menaikkan filem kita
pk lah sblm terlambat..
kita x mau di jajah lg !
majulah industri seni utk negara !!!

Dec 13, 2010

PAPADOM !

hey..hey..hey..
masa post ni di tulis,
saya baru je lps tgk cerita PAPADOM.
walaupon agak terlewat,
tp xpe x kisahla..
mmg dah lama jugak nk tgk citer ni tp x berkesempatan..
mlm ni dpt plak pluang 
tgk citer ni kat umah.
siaran Astro Prima
tgk citer ni dgn adik sendiri.
mmg klaka la citer tu.
tgk dgn adik saya tergelak2 kami..





sebenarnya citer ni mmg byk nasihat
mmg patut cerita ni di tonton oleh semua keluarga.
kalo dapat tgk ramai2 1 family mmg bagus.
sbb byk nilai kekeluargaan yg di paparkan.
ade unsur klaka, sedeyh, dramatik, pengajaran
kalo tgk btol2 fahami citer tu,
mmg kita akan blaja byk benda.
plakon2 yg membintangi filem ni pon not bad la

antaranya

afdlin shauqi
norkhiriah
liyana jasmay
farid kamil
que haidar
vanidah imran
scha al yahya

ingat lah family will always be the first........